Na návštěvě ve fair trade družstvu v Ugandě
22.11.2009 19:42Kateřina Chejlavová / 20.10.2009 /
Na první pohled to vypadá jako sousedské zastavení, odehrává se tu ale jedno z nejvýznamějších obchodních setkání roku. Ovšem bez židlí, notebooků a mobilů. Jsme ve vesnici Konokoyi, oblast Mbale, východní Uganda. Zdejší pěstitelé fair trade kávy z družstva Gumutingo se právě sešli k výroční schůzi.
„Fair trade znamená, že dostanu zaplaceno za tolik kávy, kolik do družstva přinesu. Fair trade lidé si nenechávají několik kil pro sebe jako poplatek,“ předkládá pan Busaba Livingstone návštěvníkům z Česka svou definici fair trade, tedy spravedlivého obchodu. Zdaleka ale nejde o jediný rozdíl mezi konvenčím a fair trade obchodem s kávou.
V oblasti Mbale žije asi 90 tisíc pěstitelů kávy. Prostředí vysokých kopců kolem druhé nejvyšší ugandské hory Mt. Elgon (4321 m. n. m.) svědčí ušlechtilé vysokohorské Arabice. V průměru farmáří hospodaří na půl až dvou hektarech půdy, kde kromě kávy pěstují i další plodiny pro svou potřebu.
![Fair trade farmáři z Ugandy. Foto: Lenka Černá](https://www.rozvojovka.cz/download/img/small/2084.jpg)
Fair trade farmáři z Ugandy. Foto: Lenka Černá
V čem je fair trade jiný
Zdejší farmáři nejčastěji žijí v hliněných domcích s plechovou střechou, kde nemají elektřinu ani tekoucí vodu. Některé vesnice nedisponují žádným zdrojem pitné vody. Nejrozšířenějším dopravním prostředkem v oblasti je kolo, většina farmářů ale nemá vůbec žádnou možnost dopravy.
V době sklizně pěstitelé prodají svou kávu prvním překupníkům, kteří objíždějí vesnice. Farmáři si nemohou vybírat - pokud se káva včas neprodá, zkazí se. Pěstitelé si vezmou tolik peněz, kolik jim překupníci nabídnou. V roce 2008 se výkupní cena za kilogram zelené kávy pohybovala kolem 2200 ugandských šilinků, pokud šlo o zboží nižší kvality, bylo to jen 2000 šilinků.
Členové Gumutinga, jediného fair trade družstva v oblasti, ve stejném období dostávali 2700 šilinků za kilogram zelené bio kávy. Ceny kávy na světových trzích se přitom loni vyvíjely pro pěstitele celkem příznivě. V obdobích, kdy se ceny kávy drží nízko, je rozdíl mezi konvenční a fair trade cenou ještě větší.
Vedle lepší a stabilní ceny farmáři v Konokoyi oceňují také zemědělské poradenství, které si díky fair trade mohou dovolit. To zlepšuje kvalitu jejich kávy. Prostředky z fair trade jim také umožnily přechod na bio pěstování, které opět znamená vyšší příjem.
Družstvo k fair trade výkupní ceně dostává navíc i takzvanou fair
trade prémii, kterou lze využít na rozvoj komunity. Z těchto peněz se mohou například vybudovat studny, nakoupit loupací stroje na kávu nebo farmáři mohou dostat drobnou půjčku.
„Ověřili jsme si také, že se pěstitelé aktivně účastní činnosti fair trade družstva, což posiluje místní komunitu. Žila jsem v Ugandě několik let a vím, jak zdejší lidé reagují na finančí dary. Vždy jsem z jejich chování cítila vděčnost smíšenou s ponížením,“ říká Lenka Černá z firmy Excellent Plzeň, která se zabývá prodejem fair trade výrobků v České republice.
„Farmáři z Gumutinga jsou ale hrdí na svou práci, na svou bio a fair trade kávu. Evropané jsou pro ně obchodní partneři, kterým mají co nabídnout,“ uvedla Černá.
Ještě jeden obrázek podle ní svědčí o smysluplnosti této formy pomoci. Jsou to rána v Konokoyi. „V jiných oblastech Ugandy ráno odchází část dětí do školy a děti, které nemají na školné, jdou s nářadím na pole, kde těžce pracují celé dny bez šance na vzdělání. V Konokoyi míří díky příjmům z fair trade ráno všechny děti do školy,“ dodává Černá.
Autorka pracuje pro Excellent Plzeň, s. r. o. FAIR TRADE
———
Zpět